Actueel Laatste nieuws
Dutch-NetherlandsEnglish (United Kingdom)Deutsch (DE-CH-AT)

FEBRUARI 2017

Afgelopen halfjaar is er extra aandacht geweest voor de ontwikkeling van de computer. Tegenwoordig komt beeld en geluid vaak uit computers; dat was vroeger niet het geval, toen waren beeld en geluid gescheiden werelden en een computer was in feite slechts een snelle rekenmachine. Links ziet u een minicomputer uit 1972. De computer werkt o.a. met grote verwisselbare harde schijven van zo'n 2 MB. Een tegenwoordige iPhone 7 kan een geheugen hebben van 256 GB, dat zijn in feite 128000 van zo'n grote harde schijven, een toren van zo'n 5000 meter hoog!

Hier beneden ziet u het binnenwerk van een IBM 026 ponsmachine die wordt gereinigd en nagekeken. Het betreft hier vroege computertechniek uit 1949. Vroege computers hadden geen toetsenbord of beeldscherm, maar werden gevoed met ponskaarten, kaarten met gaatjes. Ook zelfspelende muziekinstrumenten in het museum worden gevoed met papier met gaatjes en zijn dus in feite vroege computers!

Deze ponsmachine heeft in 2013 een hoofdrol gespeeld in een kunst/muziek -project in Keulen: punchcard music (foto links).

Zie dit filmpje: https://vimeo.com/65046304

Natuurlijk staat het museum in contact met vele musea/kenniscentra en worden met name internationaal vele tentoonstellingen bezocht, waarbij kennis wordt uitgewisseld. Links ziet u Klaus Crössmann van het Institut für neue Technische Form (INTeF) in Darmstadt. Tot 11 maart a.s. is hier een design-tentoonstelling te zien over de productontwikkeling van de TV, met aandacht voor het verdwijnen van de derde dimensie bij de huidige vlakke toestellen.

"Das Fernsehen machte aus dem Kreis der Familie einen Halbkreis." (Rolf Haller)

Hier wordt een nieuwe stelling gemaakt voor de afdeling design. Dat gebeurt allemaal in eigen beheer.

Traditioneel vinden in november muzikale bezoeken plaats in het kader van het Ceciliafeest. Hier ziet u een "actiefoto" van Zangvereniging Vriendenkring Steyl. (64 zangers, opgericht 1883)

Website

Vanaf eind 2015 wordt deze website gearchiveerd en voor de lange termijn bewaard door
de Koninklijke Bibliotheek (KB).

Dat websites als 'digitaal erfgoed' het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation
of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik
door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.

De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en
ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB een selectie van websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur,
geschiedenis en samenleving op het internet.

De archiefversies worden beschikbaar gesteld aan een algemeen publiek via de website van de KB.